WONEN

Upsilon (Trefkoel) studentenhuisvesting – Groningen

VAN DEN BEEMD BOUWT DE EERSTE VIJF AARDBEVINGSBESTENDIGE STALEN LIFTSCHACHTEN IN GRONINGEN

Vijf aardbevingsbestendige stalen liftschachten voor het project Upsilon, een studentenhuisvesting in Groningen met vijftien woonlagen.
De aardbevingen in Groningen vragen om innovatieve bouw­technieken. Nieuwe gebouwen in het risicogebied moeten bestand zijn tegen golfbewegingen en trillingen. Dat geldt dus zeker voor liftschachten die ver de hoogte ingaan.

In de rol van uitvinder
De eerste vijf aardbevingsbestendige stalen liftschachten bouwt Van den Beemd voor het project Upsilon, een studentenhuis­vesting in Groningen met vijftien woonlagen. Het is een nadrukkelijke eis dat de schacht bestand is tegen seismische activiteit. Specifieke en bijzondere vereisten als deze horen bij ons werk. We moeten regelmatig uitvinder zijn om aan de wensen van onze opdrachtgevers te kunnen voldoen. Veelal be­denken we de oplossing op basis van onze praktijk­ervaring. De berekeningen worden uitgevoerd door een constructeur. 

Sliders
Voor de bouw van de aardbevingsbestendige liftschacht van Upsilon doet Van den Beemd eerst onderzoek naar de manier waarop de seismische activiteit plaatsvindt in Groningen. Dan blijkt dat de aardbevingen door de gaswinning plaatsvinden in speciale golvende bewegingen. Dit is anders dan in andere bekende aardbevingsgebieden. Dit was het aanknopingspunt voor de oplossing. Om de golfbewe­gingen op te kunnen vangen, moesten we de consoles die de lift­schacht in normale situaties op zijn plaats houdt, enigszins flexibel maken. Dat hebben we gedaan met zogenaamde ‘sliders’, kunststof hoeken waarin de liftschacht op en neer kan bewegen.

Specialiteit
De berekeningen van de constructeur wijzen uit dat Van den Beemd hiermee de juiste oplossing heeft gevonden. Ook liftleverancier KONE heeft hierin meegedacht. Van den Beemd is de eerste Nederlandse ontwikkelaar en producent van een aardbevingsbestendige liftschacht. Een innovatief specialisme dat haar nu met regelmaat nieuwe aanvragen oplevert. Aardbevingsbestendige liftschachten van Van den Beemd, waarin sterkte en flexibiliteit de hoofdrol spelen!

Technische gegevens:
4 aardbevingsbestendige schachten, waarvan 1 duplex van ruim 50 meter.
Stalen schachtframes afgedicht met beplating. 

Belangrijkste maatwerk:
Aardbevingsbestendige stalen liftschachten.
Geheel is ingepast in de bestaande bouw (constructie).
Aanpassing van de consoles door ontwikkeling van eigen sliders.