WINKEL / HORECA / SPECIALE PROJECTEN

Westfield Mall of the Netherlands – Leidschendam

Van den Beemd plaatst drie liftschachten in het grootste winkelcentrum van Nederland

Westfield Mall of the Netherlands, het winkelcentrum met 280 winkels en restaurants is het de eerste retail-, leisure- en entertainmentbestemming in Nederland.

SCHACHT #1  Liftschacht bij de hoofdentree van het winkelcentrum. Aannemer Ballast Nedam benaderde Van den Beemd voor de realisatie van de liftschacht met een lift van Otis bij de hoofdentree van het winkelcentrum. Deze lift moet zorgdragen voor de verkeersafhandeling tussen de begane grond en het food court op de eerste verdieping. De entree geeft met de nieuwe liftschacht een imposante eerste indruk.’ De plaatsing van de schacht met een hoogwaardig afwerkingsniveau is in dit project spectaculair te noemen; Vanwege de combinatie van beton, staal, de plaatsing van glas met rvs rotules, maar ook vanwege de routing van de schacht. Want van direct inhijsen was geen sprake, de schacht moest eerst horizontaal door de hoofdentree naar binnen worden gereden op karretjes, waarna hij rechtop kon worden gezet (door het weglaten van een ruit in de vliesgevel). Daarna werd de schacht inpandig zo’n zes meter omhoog gehesen op het betonnen schachtdeel.

SCHACHT #2  De liftschacht bij Xenos mochten we in opdracht van Orona plaatsen in het bestaande gerenoveerde gedeelte van het project waarin een winkel van Xenos is gehuisvest. De schacht is als prefab (bestaat uit vier afzondelijke zijdes) vervaardigd in onze werkplaats. Deze liftschacht is ter plaatse in de winkel gekoppeld en opgebouwd, daarbij voorzien van glas op stalen glaslatten tussen kokers.

SCHACHT #3  Project – O’Learys | De liftschacht bij O’Learys bracht een flinke uitdaging met zich mee. De opdracht had een doorlooptijd van een krappe twee maanden. Daarnaast was er in het originele ontwerp geen rekening gehouden met de plaatsing van een liftvoorziening. Waar haal je dan de ruimte voor een lift vandaan? Ook deze liftschacht moest op locatie worden opgebouwd. De uitdaging zat vooral in het logistieke deel. O’Learys bevind zich in het winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands op de eerste verdieping. Alle twaalf delen van de schacht zijn met behulp van een minihijskraan door de vide omhoog gebracht en ter plaatse op de bovenste verdieping van O’Leary’s samengesteld. Het glas is na plaatsing van de schacht aan de buitenzijde ervan aangebracht doormiddel van rvs rotules. 

Nieuwsartikel op architectenweb

Technische gegevens:
Schacht #2: Deze liftschacht is ter plaatse in de winkel gekoppeld en opgebouwd, daarbij voorzien van glas op stalen glaslatten.

Belangrijkste maatwerk:
Schacht #1: Bij de ingang, een combinatie van beton, staal en glas met rvs rotules.
Schacht #3: Alle twaalf delen van de schacht zijn met behulp van een minihijskraan door de vide omhoog gebracht en ter plaatse op de bovenste verdieping samengesteld. Daarna is het glas met rvs rotules aangebracht.